Jag avslutade mitt förrförra inlägg med att prata om perspektiv och kände mig inte färdig med det. För perspektiv kan ge otroliga effekter. Jag har lärt mig att grod- och fågelperspektiv kan hjälpa till att förhöja en känsla man man vill uttrycka. Till exempel om man tar en bild av någon i maktposition kan man med ett grodperspektiv hjälpa till att förstärka känslan av maktposition, medan ett fågelperspektiv förminskar maktpositionen. Och då menar jag att med ett fågelperspektiv så tas bilden uppifrån, medan med ett grodperspektiv tas bilden nerifrån. Något som jag har använt på mitt barnbarn. Hon är bara tre år gammal, men när jag lägger mig ner i gräset och tar en bild från marken upp på henne, får hon ett helt annat kroppsuttryck än om jag tar en bild från min naturliga nivå. Hon känns stark och självsäker, nästan som att hon äger världen. Medan när jag tar bilden uppifrån, från min egen ögonnivå, känns hon nästan utsatt. Det är spännande det där och jag testar mig fram på andra motiv. Men det var som en fotograf sa till mig för ett par år sedan: ”Gå ner på barnens egen nivå när du tar bilden av barnet”. Det var ett av de bästa tipsen jag fått, för det lärde mig hur viktigt det är med hur man vinklar kameran.

Det är intressant att se i tidningar ibland hur dessa vinklingar används för att förstärka känslor. Jag brukar ibland tänka på det när jag ser kända personer som har fotograferats.

I dag blir det kanske att testa lite perspektiv för mina motiv. Tänkte gå en promenad och ska denna gång försöka leta lite sådana motiv, istället för att som alltid låta motiven söka upp mig. Jag kanske ska försöka fotografera en svamp underifrån istället för att porträttera den klassiska hatten ovanifrån. Ska bli spännande att se om jag hittar något.

svamp

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *