Jag har förstått att Facebook och Instagram är idealiska forum för att presentera bilder. Jag själv har vid flera tillfällen lagt ut bilder i dessa världar som min dotter introducerat mig i Och visst är det kul att få en ”gilla”-markering, men vad betyder det egentligen. Är det ett slags uppdämt bekräftelsebehov? Eller bara glädje över att någon gillar det man har skapat? Frågan är om den som trycker på ”gilla”-knappen verkligen tycker om bilden eller om man gör det av ren reflex. För det jag tycker är intressant med bilder är att kunna diskutera innebörden och känslorna de framkallar hos någon. Och att få konstruktiv kritik. Med bara ett ”gilla”tryck får man ingetdera.

Frågan är hur många bilder man får i sitt så kallade flöde som det faktiskt finns en tanke bakom. En del kanske, ja, men många finns nog där för att framkalla just ett ”gilla”. Då handlar det inte om att ta bilden för sin egen skull utan för andras, just för att man söker bekräftelse. Bara en liten reflektion i vardagen.

Jag har sett att det finns ”Selfiepinnar” och det tycker jag är ett tydligt exempel på hur människor söker bekräftelse. Att exponera sig själv, samtidigt som man försöker ta en bra bild för att förhöja effekten ytterligare. För vaddå? Jo, det kan inte vara mycket annat än att få ”Gilla”- markeringar för de flesta.

Men jag kan faktiskt se nyttan med selfiepinnar också. Just att kunna fotografera från perspektiv där jag inte kan nå. Som till exempel för dem som är gjorda för sportkameror, där man kan få spännande effekter med bilder tagna från exempelvis en båt eller ett stup. Man kan få mer fågelperspektiv än vad jag når med mina armar. Tyvärr finns ju dessa inte för alla kameror, men funderar på att köpa ett enbensstativ för att testa. Men då fick jag förklarat för mig att man behöver ett tilthuvud också, så får kanske önska mig detta i födelsedagspresent av dottern.

Extrainlägg:

Fin bild!

Ville bara lägga ut en vacker bild som jag kom över och som berörde mig! Vad säger den dig? Skriv gärna en rad eller två till mig och berätta 🙂

Fin bild

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *