Nattfoto stad

I går utmanade jag mig själv och åkte in till stan för att hitta lite fräcka nattmotiv. Eller kvällsmotiv rättare sagt. Men resultatet blev inte speciellt lysande så jag lägger inte upp någon bild av detta utan väljer istället en gratisbild som jag hittat. Bilderna blev lite för oskarpa, så jag behöver skaffa mig ett bättre stativ. Det jag har nu är lite för lätt för att man riktigt ska kunna lita på att det inte ger skakningsoskärpa. Bestämde mig därför att leka lite med rörelseoskärpa istället och använda lång slutartid. Det kan ge lite roliga effekter när det gäller vissa bilder, då det blir långa streck från ljuskällor. Som till exempel blir det läckra fartbilder när bilar kör i trafiken. Och visst blev det någon bild som blev lite spännande men mitt rätta element är naturen. Det är där jag finner mina motiv och det är där jag bäst kommer till min rätt att fotografera. Men det är alltid kul att utmana sig, någon lärdom snappar man ju alltid upp. Som att det är värt att satsa på ett bra stativ om man ska ta snygga nattbilder!

Jag hade tyckt det varit spännande att fotografera stjärnor och stjärnhimlar, men misstänker att utrustningen är ganska dyr. Har därför inte undersökt detta vidare, men får väl göra det någon dag om man får lite pengar över. Eller om man lyckas vinna någon stor jackpot och bli miljonär. Upptäckte en sajt om att spara pengar, dittsparande.se, som tipsade lite om olika sparandeformer som det här nya Investeringssparkontot (som nog inte är så nytt längre). Själv har jag aldrig haft något sparintresse, lever ju ganska spartanskt i mitt lilla torp. Men hade varit roligt att kunna köpa sig en riktigt fin utrustning. Så jag ska nog läsa på lite om sparande, och framförallt kolla in artikeln om buffertsparande som kanske kan motivera mig att spara mer och göra av med mindre pengar. .

Nåväl, ska fundera ut vad nästa utmaning ska bli inom fotograferandet. Kanske porträttfotografering? Jag kan tycka det kan vara svårt att samspela med människor, men kanske jag ska ta med min dotter ut på en skogspromenad och låta henne posera i naturen. Hade varit intressant att gestalta henne som en älva eller ett naturväsen. Men frågan är om hon går med på det, hon brukar inte uppskatta när jag tar fram kameran. Fråga kan man väl alltid göra i alla fall. Det är ju lättare att gestalta någon man känner än en helt främmande människa.

Jag tycker det är väldigt vackert med svartvit porträttfotografering, det blir ett helt annat djup i bilden. Speciellt när det är ganska hårda kontraster. Jag tycker själv det är svårt att få fram ljuset på rätt sätt när man har hårda kontraster, det resulterar ofta i för stora näsor, ringar under ögonen och så vidare. Men jag ska öva på detta.

Leave a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *